Luokka:360°

Tästä luokasta löytyvät kaikki Laukansaaren tutkimuspuiston ja Punkaharjun luonnonsuojelualueelta liitetyt o 360- asteen kuvat, joihin pääsee sukeltamaan sisälle virtuaalisesti. Kuvat on luokiteltu talvi ja kesäkuviin. Joistakin kohteista on sekä talvinen että kesäinen kuva samalla sivulla. Panoraamakuvia ovat työstäneet openmetsään erityisesti Metsämuseo Luston valokuvaaja Timo Kilpeläinen ja Luken tutkimusmestari Eija Matikainen.

Panoraamakuvauksen menetelmät

360 ° Panoraamakuvat on kuvattu GigaPan-kuvausrobottia apuna käyttäen. Kamera asetetaan robotin jalustaan. Tarvittavat säädöt tehdään kameraan sekä kuvausrobottiin. Sen jälkeen robotti hoitaa kuvauksen. Esim. Arboretum-panoraama on rakennettu 35:stä kuvasta. Kuvat siirretään tietokoneelle ja käsitellään kuvankäsittelyohjelmalla (Photoshop). Tämän jälkeen ne avataan panoraaman kokoajaohjelmaan (Hugin), jolla kuvat yhdistetään yhdeksi suorakulmaistetuksi (equirectangular) 360x180° kuvaksi. Onnistuneen kokoamisen jälkeen panoraama konvertoidaan kuution sivuiksi (tai oikeastaan moniksi pieniksi kuution sivun kappaleiksi). Konvertointi tuottaa xml-tiedoston jolla määritellään kuinka 360° panoraamat näytetään SaladoPlayerilla wikisivuilla.

Panoraaman kuvauksessa ja kokoamisessa on käytetty seuraavia laitteita ja ohjelmia: Canon 7D ja 5DmkII järjestelmäkamerat laajakulmaobjektiivilla tai kalansilmällä, GigaPan-kuvausrobotti, (myös Manfrotto panoraamapää,) Adobe Bridge ja Photoshop, Hugin http://hugin.sourceforge.net/ , SaladoConverter ja SaladoPlayer.